Pridruži se nam!
Zaščitite kožo proti močnim sončnim žarkom s to hranljivo kremo z zaščitnim faktorjem.
Potrebujete:
- 90 g sezamovega olja
- 60 g mandljevega olja
- 15 g čebeljega voska
- 120 g destilirane vode ali hidrolata sivke
- 2 žlici cinkovega oksida
- 5 kapljic eteričnega olja sivke
- 5 kapljic eteričnega olja kamilice
- 5 kapljic eteričnega olja geranije
Rastlinska olja in čebelji vosek raztopimo na parni kopeli in dodamo rahlo segreto destilirano vodo ali hidrolat sivke. Mešanico mešamo, dokler se ne prične zgoščevati ter v to kremno bazo dobro vmešamo še cinkov oksid in eterična olja. Kremo shranimo v čistih in temnih kozmetičnih lončkih. Najbolje je, da jo hranimo v hladilniku ali hladilni skrinji.
Priporočamo ogled: Naravna kozmetika
Ročno izdelana denarnica iz bombaža, ročno potiskana z motivom trave in prišitim dekorativnim... Več
Vse naše sojine sveče so slovenskega porekla, izdelane ročno iz 100-odstotnega sojinega voska,... Več
Unikatne, ročno delane spodnje hlačke iz bombaža. Njihova posebnost je, da nimajo elastike, so... Več
Ročno izdelano milo za telo je zaradi volnenega ovoja namenjeno nežni masaži in... Več
Jaz si sploh ne znam predstavljati kako poteka... Več
Cvetni prah je krasna stvar, a če ste... Več
Prevajalska agencija Leemeta je prvo ekološko osveščeno podjetje na... več
lahko razložite, kaj točno je cinkov oksid (kakšen vpliv ima lahko na kožo, so možne alergije itd...) ter kje se ga pri nas da kupiti?
TITANOV DIOKSID spada med anorganske/mineralne/fizikalne sončne filtre. Večino žarkov odbija nekaj pa jih tudi absorbira in sprosti v obliki toplote. V kozmetiki se uporablja mikroniziran titanov dioksid (delci manjši od 2 μm), kar izboljša mazljivost, občutek na koži in zmanjša ostanek bele barve na koži.
Največja dovoljena koncentracija v izdelkih za sončenje je 25%, isto velja za cinkov dioksid.
Vir: Ars Cosmetica
Popravek:
cinkov oksid se je včasih uporabljal kot UVA&UVB mineralni filter. Veljavna evropska kozmetična direktiva ga ne uvršča več na seznam dovoljenih UV filtrov.
Sorry!
Vir je isti.
Cinkov oksid je mineral, ki nastane pri segrevanju cinka na zraku, in je popolnoma naravni element. Poznamo ga v obliki puhastega belega prahu, ki se v kozmetični industriji uporablja kot beli pigment, farmacevti pa ga že dolgo uporabljajo zaradi njegovih blažilnih, protibakterijskih in zaščitnih lastnosti – predvsem za zaščito pred soncem.
Ima namreč izjemen odbojni indeks (zmožnost, da odbija svetlobo), to pa zagotavlja visoko UVA- in UVB- zaščito. Zaradi tega je cinkov oksid ena izmed najpomembnejših sestavin v kremah za sončenje.
Cinkov oksid pa ni samo odličen sončni faktor, ampak je široko uporabljan tudi v farmacevtski industriji. Ker pospešuje celjenje ran, ga najdemo v mazilih proti herpesu, razjedam, izpuščajem ipd, saj mehansko zaščiti poškodovano kožo in odbija vodo, hkrati pa preprečuje vnetja in draženje kože. Učinkovit je tudi pri borbi z rozaceo in aknami.
Cinkov oksid je tako nežen, da je primeren celo za nego dojenčkove kože, zato ga množično uporabljajo v kremah za nego občutljive kože na ritki. Pripravki s cinkovim oksidom na koži namreč ustvarijo zaščitno plast, ki ohranjajo vlago, koži pa dovoljuje prosto dihanje.
hvala za razlage!
torej, če je tu recept za "naredi sam", me zanima ali je pri nas zadeva sploh v prosti prodaji in kje?
Sestavine za omenjeno kremo lahko naročite v spletni trgovinici Mediterranea.